Geroosterd buikspek en pangangsaus #dinsdagkookdag

Buikspek aangesneden

Ere wie ere toekomt, grotendeels komt dit recept van Nombelina’s Food Blog.

Moeilijk is het niet. Maar het kost wel even tijd, want zodra het in de oven staat kun je er niet bij weg (ach wat geeft het, muziekje aan, boekje of krantje erbij, glaasje inschenken). Elke oven is anders, dus check regelmatig of het goed gaat, pas temperatuur of tijd evt aan en schrijf het op voor de volgende keer. Blijf water bijvullen indien nodig.
Zo heb ik het gedaan en dat was goed gelukt

Ingredienten:
1 kg buikspek (is niets anders dan speklap, maar dan aan 1 stuk ipv losse lapjes)
1 tot 1,5 liter kokend water
Grof zeezout
1/2 tl Chinees 5 kruidenpoeder
2 el hoisinsaus
1/2 tot 1 el Shaoxing rijstwijn
Water

Prepareer het buikspek de dag van te voren:
Snij het vel in met een scherp mes om de 2 tot 3 cm.
Leg het vlees op een rooster boven de gootsteen en overgiet de kant met het vet met het kokende water en dep het daarna goed droog met keukenpapier.

Marinade:
Meng het 5 kruidenpoeder met de hoisinsaus en de rijstwijn. Wrijf of kwast de marinade over de vleeskant van het spek (niet op het vet!) en leg het dan met het vel naar boven in een braadslede. Bedek met plasticfolie en laat marineren in de koelkast.

Haal het buikspek uit de koelkast en dep het vel nogmaals goed droog met keukenrol.

Buikspek voor de oven

Verwarm de oven voor op 200°C. Doe wat water in de braadslee, zorg dat het vet droog blijft. Dit water voorkomt dat de marinade aanbrandt. Na ongeveer 30 minuten (vel moet iets bruin zijn) de bovenkant rijkelijk bestrooien met grof zeezout en temperatuur terugdraaien naar 175 °. Blijf controleren en voeg indien nodig water toe, maar zorg dat het vel droog blijft.
Om het vel nog wat krokanter te maken na 1 uur de grill erbij aan en tempratuur verhogen naar 210°C. Hou het nu goed in de gaten zodat het niet verbrandt, als het vel mooi bruin krokant is uit de oven halen.

buikspek na de oven

Het zout eraf vegen en plakken snijden. Als het goed is gegaan is het vel bovenop knapperig en het vlees sappig. Evt. serveren met een zoetzure saus, bv pangangsaus:

Ingrediënten:
Scheutje arachide olie
Uitje fijngesnipperd
Teentje knoflook fijn gesnipperd of uit de knijper
1 cm verse gember fijn gesneden
1 dl witte wijn azijn
Scheut zoete witte wijn of rijstwijn of sherry
1 theelepeltje sambal
200 gr witte basterdsuiker
3 el tomatenpuree
Zeezout & Peper

Verwarm de olie en fruit daarin de ui met knoflook.
Voeg na 1 minuutje de gember toe en laat even meebakken
Blussen met azijn en (rijst)wijn of sherry
Daarna sambal, basterdsuiker en tomatenpuree toevoegen.
Lekker laten pruttelen
Op smaak brengen met peper en zout.

Ananas oid. erdoor is ook lekker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s